Teemahankkeen toteuttajat on valittu ja hankkeen toteutusaika päättyy 31.12.2023.
Mitä?
Kyläturvallisuus ja -ympäristö kuntoon -teemahankkeessa tehdään investointeja, jotka liittyvät kyläturvallisuuden tai ympäristön parantamiseen. Myös pienet em. teemoihin liittyvät rakentamisen toimenpiteet ovat mahdollisia. Kustannusarvio/toteuttaja voi olla enintään 6000 €.
Mitä pitää huomioida?
Toimenpiteen suunnittelussa tulee huomioida seuraavat asiat (perustuvat pääsääntöisesti hankelainsäädännön (VNA 18.12.2014/1174) asettamiin reunaehtoihin):
- Investointikohteen tai investoinnin on oltava aidosti ja avoimesti yhteisessä käytössä ja koneet/laitteet on sijoitettava tällaisiin yhteisiin kokoontumistiloihin. Hyödyn tulee siten ohjautua mahdollisimman laajasti alueen asukkaille ja toimijoille. Kyläläisten vuokrauskäyttöön yksityistalouksissa laitteita ei voi hankkia.
- Investoinnin luonne on oltava sellainen, että hankittavalla koneella/laitteella/välineellä on oletettava käyttöikä vähintään n. 7 vuotta, jotta hankelainsäädännön mukainen pysyvyyssääntö voidaan turvata (vähintään 5 vuotta koko teemahankkeen tuen viimeisen erän maksamisesta).
- Rakentamisen kohteet on vakuutettava palovakuutuksella ja se on todennettava palovakuutustodistuksella ja sen maksukuitilla viimeistään haettaessa tukea maksuun.
- Vuokrattuihin tiloihin investoitaessa liitteenä tulee toimittaa vuokra/käyttöoikeussopimus ja omistajan lupa investointiin.
- Ympäristön siistimisen välineistön osalta otetaan huomioon alueen yritystoiminta ja kilpailutilanne ko. palvelun suhteen, kilpailutilannetta ei voida vääristää.
- Korvausinvestointeja ei tueta (vanhan korvaaminen vastaavalla uudella).
- Muutoksia sisältöön ei voi hakea sen jälkeen, kun hakemus on jätetty käsiteltäväksi.
Hankkeeseen ei voi sisällyttää Leader-tuen lisäksi muuta julkista rahoitusta, esim. Kuopion talkoorahaa tms.
Teemahankeprosessin kuvaus
Teemahanke on tullut vireille 4.3.2022, josta alkaen haku teemahankkeeseen on auki. Hakuaika päättyy 30.4.2022 klo 16. Hausta tiedotetaan sähköisellä uutiskirjeellä, HighwaySavon tiedotuskanavissa sekä kotisivuilla. Kalakukon hallitus valitsee toimenpiteiden toteuttajat 25.5.2022 kokouksessaan. Valittujen toteuttajien kanssa pidetään aloitusinfot ja tehdään tuensiirtosopimukset. He ovat siten vastuussa oman toimenpiteen toteuttamisesta, tuen ehtojen noudattamisesta ja investointien pysyvyydestä, kuten olisivat omassa hallinnoimassa hankkeessakin.
Toteuttajat toteuttavat hankkeensa itse järjestämällään välirahoituksella. Tuen maksua voi hakea Kalakukolta maksettuja ja kirjanpitoon vietyjä kustannuksia vastaan. Maksua haetaan paperilomakkeella. Kalakukko maksaa tuen hakijoille maksuhakemusta vastaan ja hakee tuen sitten jälkikäteen kootusti ELY-keskuksesta. Toteuttajilla on velvollisuus huolehtia investointien pysyvyyssäännöstä vähintään 5 vuotta koko teemahankkeen viimeisen tuen maksusta eteenpäin, käytännössä tämä on noin 7 vuotta tuen hakemisen hetkestä.