Autamme ja neuvomme mielellämme ihan hankesuunnittelun alkuvaiheesta lähtien – ota rohkeasti yhteyttä!
Minkälaisiin ideoihin voi hakea kehittämistukea?
Rahoituskauden 2023-2027 hankerahoituksella voidaan maaseutualueilla parantaa oman kylän viihtyisyyttä ja palveluja, kunnostaa kokoontumistiloja, ulkoilukohteita tai hankkia harrastusvälineitä. Tukea voi saada myös esimerkiksi kylän tai asuinalueen kehittämiseen tähtäävän suunnitelman tai selvityksen laatimiseen. Hanketuella voidaan siis tukea sekä kehittämistä että investointeja.
Rahoitusta voi saada myös erilaisiin ympäristöhankkeisiin, jotka liittyvät esimerkiksi energiansäästöön, vesihuoltoon tai luonnon monimuotoisuuteen. Tukea voi saada koulutukseen ja tiedonvälitykseen sekä erilaisiin yhteistyöhankkeisiin.
Vuodesta 2023 lukien sekä investointeja että kehittämistä voi toteuttaa myös pienhankkeena. Niihin sovelletaan kevennettyä menettelyä mm. hankesuunnitelman ja valintakriteerien osalta.
Tuen edellytyksiä
- Hankkeiden avulla tehdään aina jotain uutta tai parannetaan olemassa olevaa.
- Hankeidea on lähtöisin paikallisilta asukkailta tai toimijoilta.
- Rahoitettava kohde tulee yleiseen ja yhteiseen käyttöön.
- Tukea voi hakea vain toimintaan, joka ei ole hakijan olemassa olevaa perustoimintaa.
- Hanke täyttää EU:n maaseuturahoituksen laillisuusvaatimukset sekä edistää Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n Lentoon Kalakukosta 2023-2027- kehittämisstrategian tavoitteita.
Tutustu myös Pohjois-Savon Leader-ryhmien yhteisesti sovittuihin rahoituslinjauksiin sekä Kalakukon rahoituslinjauksiin ja valintakriteereihin Valintaperusteet ja strategia –sivulla.
Kuka voi hakea yleishyödyllistä kehittämistukea?
- Rekisteröidyt yhdistykset, julkisyhteisöt, säätiöt ja osuuskunnat.
- Myös toiminnan luonne vaikuttaa hakukelpoisuuteen, esim. toiminnan pääasiallinen tarkoitus ei voi olla taloudellinen toiminta ja voiton tavoittelu.
- Hankkeen toiminnan tulee sijoittua Kalakukon toiminta-alueelle, johon kuuluvat Kaavi, Rautavaara, Siilinjärvi, Tuusniemi sekä Kuopion maaseutualueet. Kuopion maaseutualueisiin kuuluu myös Juankoski, Nilsiä, Karttula, Vehmersalmi, Maaninka ja Kuopiosta on siis rajattu pois Kuopion taajama-alue Sorsasalon ja Matkuksen välillä.
Mitä on hyvä huomioida heti idea-vaiheessa?
- Hanketta ei saa aloittaa ennen hakemuksen jättämistä ja vireille tuloa.
- Tuen hakijan tulee olla aina yhteydessä Kalakukkoon ennen hakemuksen jättämistä Hyrrään. Hakemusten jättämiselle ja vireille tulolle on määräpäivät jokaista hallituksen kokousta varten. Määräpäivä on n. kuukautta ennen hallituksen käsittelyä, jotta sen valmisteluun ja mahdollisille täydennyksille jää aikaa.
- Hakuajat-sivulta näet hakemusten jättämisen seuraavat määräpäivät sekä hallituksen kokousaikataulun. Hakemus käsitellään hallituksessa vain, mikäli se on valmis eli kaikki selvitettävät asiat ja liitteet löytyvät asianmukaisesti Hyrrän hakemuksesta sekä liitteistä.
- Hallituksen kokouksen jälkeen hakemus lähtee ELY-keskuksen käsittelyyn. ELY-keskus tekee hakemuksille lainmukaisuustarkastuksen ja viranomaispäätöksen.
Hanketuet
Investointihanke
- Yhteisten kokoontumistilojen tai paikkojen kunnostaminen ja varustaminen
- Harrastusmahdollisuuksia luovat investoinnit
- Luonto-,retki- ja virkistyskohteiden kunnostus ja rakentaminen
- Energian säästöön tähtäävät investoinnit
- Pienimuotoiset vesihuolto-investoinnit. Lue lisää
Kehittämishanke
- Maaseudun palvelujen turvaaminen ja kehittäminen, erityisesti saavutettavuus
- Uusien ratkaisujen löytäminen yhteistyön kautta
- Ympäristö- ja digi-osaamisen lisääminen j ja hyödyntäminen. Lue lisää.
Pienhanke
- Enintään 8 000€:n kustannusarvion kehittämis- ja investointihankkeet.
- Kevennetty hankesuunnitelma, maksatus tuloksen perusteella.
- Minimituki 1 000 €. Lue lisää.
Ole yhteydessä Kalakukkoon aina ennen hakemuksen jättämistä Hyrrään (lukuunottamatta loma-aikojamme). Hankeasioissa sinua neuvoo Sanna Happonen, 040 519 6046 tai sanna.happonen@kalakukkory.fi. Voit sopia oman ohjausaikasi etukäteen joko puhelimitse tai sähköpostilla.