Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n Leader-rahoituksella on onnistuneesti vahvistettu alueen elinvoimaa. Alueelle on kehitetty uusia ja parempia lähipalveluja. Maaseudun harrastusmahdollisuuksia on lisätty rakentamalla ja kohentamalla liikuntapaikkoja sekä retkeilyreittejä. Kylille on aikaansaatu uutta toimintaa ja tapahtumia.
Ohjelmakaudella 2014–2021 Kalakukon aluekehittämisen vipuvaikutus nousi 10 miljoonaan euroon. Kalakukko myönsi julkista Leader-rahoitusta alueen kehittämisideoihin yli kuusi miljoonaa euroa. Alueen toimijoiden yksityistä rahaa ja talkootyötä on kaudelta kaikkiaan neljän miljoonan arvosta. Näillä euroilla on mm. kunnostettu tai rakennettu yhteensä 35 kohdetta ja saatu aikaan 22 uutta yritystä sekä 42 uutta työpaikkaa.
Leader-rahoitus on kannustanut yrityksiä kokeiluihin ja edistänyt markkinointia. Sillä on ollut merkittävä myönteinen vaikutus yritysten liiketoiminnan kasvuun ja kehittymiseen sekä yrittäjien osaamiseen.
-Leader-rahoituksen vauhdittamana yritykset ovat kehittäneet uusia tuotteita. Esimerkkeinä Tepi -terveyspalvelu Oy:n kotimainen Tepi sCover -uutuustuote potilas- ja asiakasturvallisuutta lisäämään ja Avantosauna Lauteet Oy:n uusi vastuullisuutta edistävä elämyssaunapalvelu, jotka hyödyntävät alueemme asukkaita parempina ja saavutettavampina lähipalveluina, kuvailee Kalakukon toiminnanjohtaja Jaana Paananen.
Uutta toimintaa ja tapahtumia
Sujuvaa arkea helpottavat lähellä olevat harrastusmahdollisuudet, joita Paanasen mukaan on kehitetty aktiivisesti. -Paikallisten ihmisten ideat ovat konkretisoituneet erilaisiksi liikuntapaikoiksi, paikallisiksi retkikohteiksi ja kohtaamispaikoiksi. Uusi, kaikille avoin asukastalo nousi Vuorelan kunto ry:n toimesta Etelä-Siilinjärvelle.
Yleishyödylliset kehittämishankkeet ovat lisänneet yhteistyötä ja parantaneet yhteisöjen toimintaedellytyksiä, esimerkkeinä alueemme 4H-yhdistysten nuorten kehittämät uudet virike- ja digiopaspalvelut ikäihmisille.
Tehdään yhdessä talkoilla
Kalakukon myöntämän Leader-rahoituksen lisäarvo näkyy myös yhdessä tekemisessä, kun paikalliset ihmiset laittavat porukalla toimeksi elinympäristönsä hyödyksi.
Talkootyö on ollut tärkeä osa yhteisessä käytössä olevien kohteiden ja tilojen kohentamisessa.
-Talkootyötä on tehty kaikkiaan huikeat 31 000 tuntia ja sillä on varmasti ollut vaikutusta lisääntyneeksi koettuun osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen, pohtii Paananen.
Vastaajat olivat erityisen tyytyväisiä Kalakukon asiantuntevaan palveluun. Hankkeiden onnistumisissa korostui hyvä suunnittelu ja monipuolinen yhteistyö.
Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n Elinvoimaa Kalakukosta paikallisen kehittämisstrategian ohjelmakauden 2014–2021 arvioinnin toteutti asiantuntijayritys TK-Eval kevään 2022 aikana. Arvioinnissa on käytetty seurantaraportteja, hankkeiden loppuraportteja yms. tausta-aineistoa. Osana arviointia toteutettiin Kalakukon rahoittamien hankkeiden edustajille kysely (102 vastausta, vastausprosentti 42 %). Yritysten kokeilutukea ja yritysten perustamistukea saaneille asiakkaille toteutettiin haastattelu (10 kpl).
Lisätietoja antavat
Jaana Paananen, toiminnanjohtaja, Kehittämisyhdistys Kalakukko ry, 040 510 3258, jaana.paananen@kalakukkory.fi
Tommi Ålander, erikoistutkija, TK-Eval, 050 5505 170, tommi.alander@tk-eval.fi
Keimo Sillanpää, erikoistutkija, TK-Eval, 050 0961 554, keimo.sillanpaa@tk-aval.fi
Kehittämisyhdistys Kalakukko ry on Koillis-Savossa ja Kuopion seudulla toimiva, vuonna 1996 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys ja yksi Suomen 54:stä Leader-ryhmästä. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää alueen maaseudun elinvoimaisuutta ja sekä kehittää asumisen ja toimeentulon edellytyksiä. Kalakukon toiminta-alueeseen kuuluvat Kaavi, Kuopion maaseutualueet (mukaan lukien Juankoski, Nilsiä, Karttula, Vehmersalmi, Maaninka), Rautavaara, Siilinjärvi ja Tuusniemi.