Elinkeinojen kehittämistä voidaan tukea yhteistyöhankkeena, jossa
- hyödynsaajina on pienet yritykset
- hankkeen tulokset ovat laajasti levitettävissä eikä hankkeen tuotosta suojata patentilla tai tekijänoikeutta yms. siirretä saajalta yrityksille pääasiassa hyödynnettäväksi
- pääasiallisena tavoitteena ei ole tavanomainen yrityksen kehittäminen tai tuotekehitys eikä hankkeen avulla kehitetä hyödykettä tai palvelua, joka on yritysten hyödynnettävissä korvauksetta tai käypää korvausta edullisemmin.
Yhteistyöhankkeiden tuen määrä
Tiedonhankintahanke 80 %
Hankkeen tavoitteena on tuottaa yrityksille merkittävää tiedon ja osaamisen lisäystä sen oman toiminnan, uusien tai parannettujen tuotteiden, prosessien tai palveluiden kehittämiseksi, prototyyppien rakentamiseksi tai näitä tukevaan pilotti-hankkeeseen. Tuki on enintään 80% sisältäen kaiken julkisen rahoituksen.
Tuotteiden, palvelujen ja prosessien kehittäminen 60 %
Hankkeen tavoitteena on kehittää uusia tai parannettuja tuotteita, prosesseja tai palveluja sekä niiden markkinointia edeltävää pilottihanketta, testausta ja esittelyä. Tuki on enintään 60% sisältäen kaiken julkisen rahoituksen. Yhteistyöhankkeen avulla kehittäminen ei kata olemassa oleviin tuotteisiin, prosesseihin tai palveluihin rutiininomaisesti tai säännöllisin väliajoin tehtäviä muutoksia, vaikka ne merkitsisivät parannuksia.
Yritysryhmähankkeet 75 %
Yritysryhmähankkeessa 3-10 yrityksen ryhmä kehittää toimintaansa sekä yhteisillä kehittämistoimenpiteillä että yrityskohtaisesti. Tavoitteena voi olla esimerkiksi tuotannollisen yhteistyön kehittäminen, markkinointi- ja myyntiyhteistyön kehittäminen tai tuoteperheen suunnittelu. Yhteistyötä voidaan yritysryhmähankkeessa rakentaa niin, että lopputuloksena voisi olla esim. yrityksiä palvelevan osuuskunnan perustaminen tai matkailuyritysten vientirenkaan käynnistäminen. Tuensaajana eli hankkeen hallinnoijana voi olla kehittämisorganisaatio: neuvontajärjestö, kehittämisyhtiö tai muu vastaava julkisoikeudellinen tai yksityisoikeudellinen yhteisö.
Yritysryhmähankkeelle voidaan myöntää tukea 75% hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista (sis. yrityskohtaiset ja yhteiset kehittämistoimet). Tuki kohdennetaan osallistujayrityksille vähämerkityksisenä tukena niin, että yrityksille ei makseta rahallista tukea vaan ne saavat hyödyn hankkeen asiantuntijapalveluiden ja kehittämistoimien kautta. Viljelijäryhmähankkeita rahoitetaan ensisijaisesti Ely-keskuksesta.
Valmisteluraha
Yritysryhmähankkeen perustamisen yhteistyökumppaneiden etsimiseen ja hankesuunnitelman valmisteluun voidaan myöntää harkinnanvaraisesti valmistelurahaa 5 000€ vakioituna kertakorvauksena.