Pesäpalloseura Siilinjärven Pesis ry liikuttaa vuodessa tuhansittain ihmisiä pesäpallon parissa. Vuonna 1987 perustetun yhdistyksen jäseniä on hieman yli 500, joista pelaajia on reilut 250. Naisissa, miehissä, tytöissä ja pojissa pelataan neljän joukkueen voimin valtakunnan huipulla Superpesiksessä. Nuorimmat seuran harrastajat ovat 3-vuotiaita. Kaudessa Siilinjärven kentillä pelataan kaikkiaan 170 peliä. Tämän lisäksi seura työllistää kauden aikana yli 20 henkilöä.
Monikäyttötilalle tarvetta
Pesäpallostadionilla oli selkeä tarve ajanmukaiselle ja laajaa käyttäjäjoukkoa palvelevalle, liikuntapaikkarakentamista tukevalle monikäyttötilalle. Liikunta- ja urheilukäyttöön tarvittiin pukukoppeja ja sosiaalitiloja niin pelaajien kuin yleisön käyttöön. Asia lähti vireille lokakuussa 2018. Huolellisen suunnittelun, laajan yhteistyön ja monien talkootyötuntien jälkeen Mantun pesäpallostadionilla käyttäjäjoukkoa on palvellut toukokuusta 2019 lähtien nykyaikainen monitoimitalo.
– Kaiken suunnittelun lähtökohtana oli heti jo alussa tilojen monikäyttöisyys, kertoo Siilinjärven Pesiksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Pasanen ja jatkaa: – Sidosryhmät ovat tärkeitä ja heti hankkeen alkuvaiheessa pyysimme heidät mukaan hankkeen ja tilojen suunnitteluun.
Mantun monitoimitilassa on kerrosalaa kaikkiaan 266 neliötä. Alakerrasta löytyvät puku- ja sosiaalitilat pelaajille sekä yleisön wc-tilat. Siellä on myös lipunmyyntiin ja kioskitoimintaan muuntautuva tila. Yläkerran kahdessa kokoustilassa on modernit av-välineet ja niissä voidaan pitää kokouksia, kursseja tai koulutuksia. Tiloihin mahtuu helposti 30 henkilöä. Keittiötiloissa onnistuu tarjoilujen valmistaminen. Rakennuksessa on myös hissi, jolla pääsee esteettömästi eri kerroksiin.
Mukana myös Kalakukon Leader-rahoitusta
Koko rakennuksen kustannusarvio oli 544 000 euroa. Kehittämisyhdistys Kalakukko ry myönsi Siilinjärven Pesiksen Mukautuva Manttu -kehittämishankkeeseen rahoitusta reilut 145 400 euroa. Kalakukon ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen myöntämän EU:n maaseuturahaston tuen lisäksi Siilinjärven kunta rahoitti kokonaisuutta 200 000 eurolla. Loppuosa on seuran omaa rahaa. Hankkeessa on myös tehty valtava määrä talkootyötä.
– Merkittävässä roolissa on ollut yhteisöllisyys ja talkootyö. Talkootyötä rakennusprojektissa tehtiin kaikkiaan 3000 tuntia ja apukäsiä löytyi mukaan usein myös seuran ulkopuolelta, kiittelee Pasanen.
Uusien tilojen myötä mahdollistuu Mantun kentän entistä laajamittaisempi hyödyntäminen harraste-, urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestämisessä eri vuodenaikoina. Siilinjärven Pesiksen ja sen joukkueiden lisäksi rakennuksen käyttäjiä ovat tapahtumien yleisöt, paikalliset yhdistykset, tapahtumajärjestäjät, koulut ja päiväkodit. Pesäpalloseura myös työllistää yli 20 henkilöä kauden aikana eri tehtäviin ja joukossa on paljon nuoria.
– Olemme saaneet mm. jäätelönmyyjiksi, kerhonohjaajiksi sekä pallotytöiksi ja -pojiksi reippaita nuoria, joiden kanssa on ilo tehdä yhteistyötä. Tehdystä työstä saatu pieni korvaus kannustaa ja opettaa nuoria yhteiskuntaan ja olemme osaltamme mukana yhteiskuntavastuun kantamisessa, toteaa Pasanen.