Leader on paikallista ruohonjuuritason toimintaa, jolla lisätään maaseudun mahdollisuuksia ja vetovoimaa. Kantavana ajatuksena on paikallisen asiantuntemuksen ja osaamisen hyödyntäminen maaseudun kehittämisessä. Suomessa toimii 52 Leader-ryhmää, joilla on omat paikalliset kehittämisohjelmansa. Ne tukevat Suomen CAP (Common Agriculture Policy) -suunnitelmaa vuosille 2023-2027. CAP-suunnitelmassa korostuvat aktiivinen ruuantuotanto, ilmasto- ja ympäristöviisas maatalous ja uudistuva ja monipuolinen maaseutu. CAP-suunnitelma sisältää muun muassa maatalouden suorat tuet sekä maaseudun kehittämisen toimenpiteet. Kaikessa toiminnassa edistetään osaamista, innovaatioita ja digitaalisuutta.
Lue lisää maaseutuohjelmasta maaseutu.fi-sivuilta.
Leader-toiminta koostuu kolmesta osa-alueesta
1. Leader-rahoitus
Leader-ryhmä rahoittaa yleishyödyllisiä ja elinkeinotoimintaa edistäviä hankkeita sekä yritystukia. Rahoitusta voivat hakea esimerkiksi yhdistykset, mikroyritykset, kunnat ja säätiöt. Leader-rahoitus koostuu Euroopan Unionin maaseuturahaston, Suomen valtion kansallisesta ja alueen kuntien rahoituksesta. Mukana on aina myös hakijoiden yksityistä omarahoitusta.
2. Leader-neuvonta
Hanketta suunniteltaessa tulee aina ottaa yhteyttä oman Leader-ryhmän toimistoon, jossa varmistetaan idean soveltuvuus kehittämisohjelmaan ja annetaan hankeneuvontaa. Hyvällä hankkeella on aina selkeä tarve ja se hyödyttää mahdollisimman monia. Sillä päästään vaikutuksiin, jotka näkyvät vielä pitkään hankkeen jo päätyttyä.
3. Leader-toiminta
Leader-ryhmien kehittämisohjelmat laaditaan ohjelmakausittain eli 7-vuotisiksi. Jokaisella Leader-ryhmällä on oma hallitus, joka kootaan kolmikantaperiaatteen mukaisesti: kolmasosa hallituksen jäsenistä edustaa julkista hallintoa, toinen kolmannes paikallisia yhdistyksiä ja yrityksiä ja loput maaseudun asukkaita. Kolmikannalla varmistetaan Leader-toimintatavan edellyttämä avoimuus ja tasapuolisuus päätöksenteossa sekä rahoituksen jakautumisessa.
Tutustu valtakunnallisiin leadersuomi.fi-sivuihin.
Kansainvälisyys on vahva osa Leader-toimintaa
EU:n alueella toimii yli 2000 Leader-ryhmää. Ne nivovat Euroopan maaseutua yhteen ja tekevät tiivistä yhteistyötä. Leader auttaa ruohonjuuritason kansainvälistymistä. Sen kautta haetaan oppia ja ideoita muista maista, tutustutaan ja tehdään yhdessä yli rajojen.
Pohjois-Savossa on kolme Leader-ryhmää
Pohjois-Savossa toimii kolme Leader-ryhmää eli Kehittämisyhdistykset Kalakukko ry, Kehittämisyhdistys Mansikka ry ja Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry. Leader-ryhmä aktivoi, innostaa, tiedottaa, kouluttaa ja toimii hankkeiden toteuttajien apuna.
Tutustu Leader Mansikan toimintaan.
Tutustu Leader Ylä-Savon Veturin toimintaan.